AZ ÚJ HITACHI ED-X40 ÉS ED-X42 MODELLEK AZ OKTATÁSI CÉLÚ PROJEKTOROK KÖZÖTT TULAJDONLÁSI KÖLTSÉGEK TERÉN MINTAÉRTÉKŰEK

A Hitachi Digitális Média Csoport ma jelentette be az új, a lehető legalacsonyabb tulajdonlási költségekkel üzemeltethető ED-X40 és ED-X42 LCD oktatási célú projektorok forgalomba hozatalát. Annak köszönhetően, hogy karbantartási ciklusuk legalább 6000 üzemórára kitolódik és kevesebb energiát is fogyasztanak, az új modellek takarékosak és környezeti kihatásuk csak minimális.

“Bárki máshoz hasonlóan, az oktatás területén dolgozó felhasználók is arra törekszenek, hogy minél kisebb költséggel üzemeltethessék a projektorokat azok hasznos élettartama alatt. Ezeket az új modelleket pedig pont erre a célra terveztük. Mivel innovációnk eredményeképpen elértük, hogy a szűrő csak 6000 üzemóránként igényel karbantartást és ennek megfelelő hosszúságú a lámpa élettartama is, emellett kevesebb áramot fogyaszt, ezekkel a modellekkel folyamatosan költséget takaríthatunk meg, ugyanakkor környezeti kihatásuk is kedvezőbb," nyilatkozza Axel Kutschke, a Hitachi Digitális Média Csoport prezentációs eszközeinek vezető menedzsere. “Az innovációt ez irányban folytatva a Hitachi képes olyan, környezetvédelmi szempontból fenntartható vetítési megoldásokkal szolgálhasson, amelyek tartós értéket és teljesítményt biztosítanak most és a jövőben.

A teljes tulajdonlási költségek csökkentésének lényege abban rejlik, hogy a levegőszűrőt elég 6000 üzemóránként tisztítani, és a lámpa élettartama is 6000 üzemórára bővült (takarékos módban). Azáltal, hogy ezen két legfontosabb karbantartási munkára ritkábban kerül sor, a Hitachi elérte, hogy a projektort kevesebb alkalommal szükséges szervizelni, és az egyes karbantartási ciklusok között hosszabb ideig használható. A költségek részben ettől lesznek alacsonyabbak, részben pedig attól, hogy kevesebb korom rakódik le és kevesebb elektronikus hulladék keletkezik. A projektor élettartamának meghosszabbodásához olyan látszólag nem túl jelentős fejlesztések is hozzájárulnak, mint például a vetítőlámpa 10%-kal kisebb áramfogyasztása.

Ez a két modell a költségtakarékossága ellenére is hű marad a Hitachitól megszokott minőséggel, használhatósággal és teljesítménnyel szemben támasztott követelményekhez. Funkcióik között szerepel a bemeneti forrás elnevezhetősége, az állítható felbontás, a fehér- és feketetábla üzemmód és a távirányító változtatható infravörös frekvenciája. Ezek a funkciók zsúfolt osztálytermekben is biztosítják a két modell könnyű kezelhetőségét. A távirányító “My Button” (Sajátgomb) és "My Text" (Sajátszöveg) opciójának köszönhetően a tanárok egyedi igényeiknek megfelelően könnyen testreszabhatják a projektor kezelését, az új sablon funkció pedig lehetővé teszi, hogy a fehér és fekete táblákra jól használható sorvezetőket vetítsenek. Ez a funkció ugyanakkor egy tesztmintát is szolgáltat, amely megkönnyíti a projektor beállítását és üzembehelyezését számítógép vagy egyéb képforrás segítsége nélkül.

Mivel az oktatás területén dolgozó felhasználók számára a biztonság létfontosságú, az ED-X40 és ED-X42 modellek magas, 6. szintű lopásvédelmi funkciókkal vannak ellátva. Az elmozdításérzékelőn kívül a többszintű PIN kódos zár, a Kensington zár aljzat, a már nagyobb lánccal is használható továbbfejlesztett biztonsági rúd és az ED-X40 modell ragyogó narancszínű burkolata is eltérítik a tolvajt a szándékától.

Takarékos módban üzemeltetve mindként modell zajszintje mindössze 29 dB, fényerejük pedig 1500 ANSI lumen, ezért megfelelnek a BECTA (Brit Oktatási Kommunikációtechnológiai Ügynökség) gyakori felhasználókra vonatkozó egészségügyi és biztonsági irányelveinek. Normál üzemmódban a zajszintjük 36 dB, fényerejük pedig 2200 lumen. A gamma korrekció, a 2-3 pull down átalakító rendszer, a progresszív letapogatás nappali üzemmódban is kiváló képminőséget biztosítanak bármely osztályteremben.

Beszerezhetőség
A Hitachi ED-X40 és ED-X42 modellek Európában 2009. május végétől lesznek beszerezhetők.